Recenze: Military Prosecutor Doberman není jen seriálem o pomstě. Barvitě líčí korupci a šikanu v armádě

Eva Lenská
Film / TV
Foto: tvN

Jihokorejský seriál Military Prosecutor Doberman se odehrává z části v armádě a z části u soudu. Může se pyšnit zajímavým dějem, pěknou porcí akce a dobrými hereckými výkony. Divák se nemá čas nudit a dámy mají zase jeden seriál, který mohou s klidem pustit i svým partnerům. Navíc si přijdou na své i milovníci psů.

Seriál mě zaujal už před premiérou, kdy jsem četla články a sledovala upoutávky, ale nakonec jsem se k němu dostala až trochu později. Ačkoli obvykle dávám přednost romantice a historii, čas od času uvítám změnu, a zabrousím do zcela jiných vod. Zlákalo mě zajímavé prostředí korejské armády, motiv pomsty a vlastně i ten dobrman. Říkala jsem si, že když už je na plakátech a propagačních fotografiích k seriálu, bude mít svou roli i v příběhu.

Kapitán Do Bae Man (Ahn Bo Hyun) se stal vojenským prokurátorem z nutnosti a pro peníze, tudíž nejdřív stojí na té špatné straně barikády. Motivem odhodlané kapitánky Cha Woo In (Jo Bo Ah) je však pomsta. Přišla o otce i společnost IM, tak hodlá dát mizerům to, co si zaslouží. Ať už jako vojákyně či bojechtivá zrzka, která mydlí gaunery hlava nehlava. Může to vypadat zvláštně, ale s Do Bae Manem ji něco spojuje. Minulost. Proto mu otevře oči a převede ho na tu správnou stranu.

Pak již nastává boj se zločinem, korupcí, politickou sférou, Vlasteneckým spolkem i škanou v armádě. Protivníci jsou silní a zlo se brání až do úplného konce. Děj postupuje rychle a svižně, takže prokurátoři mají stále co řešit. Prokousávají se peklem. Od znásilnění naivní fanynky po hrůzné vyústění šikany v armádě. Stojí proti nim velitelka divize No (Oh Yeon Soo), zkorumpovaný právník Yong Moon Goo (Kim Young Min) a všichni jejich poskoci, tedy přesněji řečeno loutky. Po svém boku však mají přátele v armádě i mimo ni. A kromě toho se mohou spolehnout na opravdového dobrmana Bolta.

Scénárista Yoon Hyun Ho odvedl skvělou práci. Napsal postavy tak, aby nepůsobily černobíle a ploše. Nedal klaďasům roucho dokonalosti a pomyslené svatosti. Pamatoval i na humornou vsuvku, kterou měli na starosti Bae Manova teta (Kang Mal Geum) a jeho nadřízený, štábní soudce Seo (Park Jin Woo). Bránici vám však určitě polechtá také banda úplatných grázlů vedená slizkým tupounem Seol Akem (Kwon Dong Ho), která má ve svých řadách i pravého severokorejského zabijáka.

S hereckými výkony jsem byla tentokrát velice spokojená. Ahn Bo Hyuna znám ještě z dob, kdy nehrál hravní role, a vždycky se mi jako herec zamlouval. Roli kapitána Do snad spíchli přímo na něj. Nevím, jak si vedl, když byl na vojně doopravdy, ale dle mého soudu se snad pro uniformu narodil. Sedí mu jako ulitá, a to ve všech směrech. Jo Bo Ah mě jako kapitánka Cha příjemně překvapila. Moc jsem ji neznala, tudíž jsem toho ani moc neočekávala. Nicméně byla dobrá jak v akci, tak v soudním taláru. Nejvíc mě bavila jako neohrožená zrzka. Mimochodem, mezi ní a Ahn Bo Hyunem vládla naprosto dokonalá a přímo hmatatelná chemie. Ze záporáků mě herecky uchvátili hlavně Kim Young Min a Oh Yeon Soo. Byly chvíle, kdy jsem je nemohla vystát, spílala jim a úplně zapomněla, že jsou to jen herci, kteří hrají své role. Byli mimořádně přesvědčiví a mimořádně prohnilí.

Soundtrack k seriálu se mi též zamlouval. Sice si ani jednu skladbu vyloženě nevybavuji a ani žádnou cíleně nevyhledávám, ale tak nějak do děje seděly. Možná by se hodilo, abych na závěr uvedla i nějaké ty chyby, jenže já si teď fakt ani jednu nevybavím. Netvrdím, že tam nebyly, ale to už si musíte prověřit sami. Já si v každém případě stojím za tím, že pokud tomuto seriálu dáte šanci, nebude to ztráta času. Nudit se nebudete a hrdinové vám rychle zalezou pod kůži.

České titulky naleznete zde.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.