Máte rádi zajímavé příběhy? Přinášíme vám lahodný příběh citrusů z ostrova Jeju

Eva Lenská
Cestování
Foto: Republic of Korea/flickr.com

Na ostrově Jeju můžete vídat velké oranžové citrusové plody na stromech podél ulic. Jsou podobné grapefruitu. Místní obyvatelé jim říkají hagyul. Ochutnali byste je? Zkuste to alespoň prostřednictvím článku.

Jakmile je silná slupka tohoto citrusu odstraněna, vypadá jako pomeranč. Na rozdíl od pomerančů nebo mandarinek, je však maso méně šťavnaté a má kyselou chuť. Citrusové stromy jsou na ostrově tak běžné, že je lidé najdou téměř všude. Dají se nalézt v parcích, malých sadech u domů, na zemědělské půdě a dokonce i kolem hotelů. Citrusy jsou prostě součástí života obyvatel Jeju již dlouhou dobu.

Citrusy hagyul nedávno upoutaly pozornost lidí mimo ostrov. „Poptávka po ovoci je vyšší než produkce,“ řekl místní farmář Kim Woo-jin, který prodává citrusové plody, které pěstuje na své zemědělské půdě v Seogwipo, prostřednictvím online nákupního centra. Mnoho z jeho zákazníků pochází z pevniny.

„Tady na Jeju jsou citrusové stromy všude,“ prozradil farmář. „Tento citrus je mnohem větší a těžší než průměrná mandarinka, takže každý strom hagyulu produkuje omezené množství ovoce. Poměrně krátké období produkce od května do června je dalším důvodem, který způsobuje, že poptávka převyšuje nabídku.“

Foto: Republic of Korea/flickr.com

Kim Woo-jin v minulosti prodával především mandarinky a jejich odrůdy, ale před pěti lety začal prodávat i hagyuly, protože o ně začali mít zájem někteří jeho zákazníci. Vydělává si tedy prodejem citrusů, ale řekl, že výdělky z letních plodů nejsou zrovna působivé.

Zemědělec také dodal, že kvůli omezené produkci je prodej založen na principu „kdo dřív přijde, ten dřív bere“. Zemědělci začínají sbírat toto ovoce koncem dubna nebo začátkem května po jarním dešti, protože rostliny po dešti rostou rychleji. Dříve ovšem byly tyto stromy vysazovány v blízkosti domů nebo budov hlavně pro okrasné účely. 

Citrusové plody jsou však pro místní farmáře již dávno nezbytnou položkou. Po několika hodinách práce, si vyberou ovoce a připravují z něj osvěžující nápoje, jako je hagyul-ade, nebo je smíchají s jinými nápoji, aby namíchali chutné koktejly. Zatímco citrus hagyul je již dlouho součástí výživy obyvatel Jeju, lidé mimo ostrov ho začali konzumovat teprve nedávno.

Foto: wikimedia.org

Popularita citrusových plodů vznikla poté, co se před pěti nebo šesti lety v televizi objevily džemy, nápoje a omáčky vyrobené hagyulů. Ovoce je také oblíbené mezi zdravotníky. Farmářka Yang Nam-hee uvedla: „Někteří z mých věrných zákazníků pracují na klinikách nebo v nemocnicích. Nevím, proč zdravotničtí pracovníci dávají tomuto ovoci přednost před jinými plody.“Poté dodala, že na její farmě najdete zhruba 150 citrusových stromů. Prodává nejen ovoce, ale i sazenice.

Yang Nam -hee dále přiznala, že prodej sazenic citrusových stromů je lukrativní záležitost, protože poptávka po stromcích je vysoká. „Lidé zasazují stromy do svých malých sadů nebo podél venkovních budov pro ozdobné účely. Katolické jeptišky, které patří k mým zákaznicím, si kupují hagyuly, aby vyráběly džemy. Prodávají je během charitativních bazarů.“

Kim Ji-soon, šéfkuchařka a odborník na pokrmy z ostrova Jeju, uvedla, že citrus je široce používán v různých jídlech Jeju, nejen v džemech a citrusových koktejlech. „Díky kyselé chuti jsou tyto citrusy perfektní přísadou do omáčkek“, vysvětlila. „Takže lidé zde vyrábějí kyselou omáčku se sojovou omáčkou a hagyulovou šťávou. Do této omáčky pak namáčejí vařené ryby. Ze šťávy také vyrábí dresinky do salátů.“

Zdá se tedy, že příběh citrusů z ostrova Jeju je barvitý a velice lahodný. Každý, kdo ochutná, jakoby jej četl všemi chuťovými pohárky svého jazyka. Chtěli byste také ochutnat hagyul?

Zdroj: koreatimes.co.kr

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.