Tibetské muzeum ve Lhase ukrývá několik tisíc let tibetské historie

Eva Lenská
Kultura
Foto: wikimedia.org

Tibetské muzeum, které se nachází ve Lhase, je prvním moderním muzeem v Tibetu. Toto muzeum odhaluje zachovává tradiční tibetský architektonický styl. Rovněž ukazuje hlavní rysy moderního architektonického umění. Uvnitř ukrývá mnoho úžasných památek.

Tibetské muzeum se nachází v jihovýchodní části Norbulingky ve Lhase. Rozkládá se na ploše 53 959 metrů čtverečních a má podlahovou plochu 23 508 metrů čtverečních, včetně výstavní plochy 10 451 metrů čtverečních. V muzeu je umístěna bohatá sbírka prehistorických kulturních památek, včetně soch Buddhy v různých pozicích.

Foto: wikimedia.org

Dále zde můžeme nalézt imperiální nefritové pečeti, zlatá alba, dary od císařů, barevné tangky a různá tištěná sanskrtská a tibetská písma. Návštěvníci mohou také vidět jedinečné tibetské ruční práce, kostýmy, šperky a ozdoby ze zlata, stříbra a nefritu, stejně jako jemnou čínskou keramiku z dynastie Ming.

Plocha výstavní části pokrývá 10 451 metrů čtverečních. Výstava dějin tibetské kultury je rozdělena na předhistorickou kulturu, historii země, kulturu a umění a zvyky lidí. Prozkoumává několik tisíc let tibetské historie, politiky, náboženství, kulturního umění a zvyků. Obrazy vystavené v muzeu zobrazují historii, politiku, kulturu a společenský život Tibetu.

Foto: wikimedia.org

Architektonický styl Tibetského muzea není jen slepě zděděn. Lhasa má příliš mnoho podobných budov a od budovy muzea se chtělo, aby se stalo tou výraznou. Tibetské muzeum si tedy zachovává charakteristiku tibetské tradiční architektury a kromě toho se může pyšnit prvky velmi praktické moderní architektury.

Zdroj: topchinatravel.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.