Jang Dong Gun

Autor Eunka, 31.05.2013
Aktivní 1992 - současnost
jangdonggun.co.kr/
Jméno: Jang Dong Gun 장동건 
Povolání: Herec, zpěvák
Datum narození: 7. března 1972
Místo narození: Yongsan, Soul, Jižní Korea
Výška: 181 cm
Váha: 68 kg
Znamení: Ryby
Krevní skupina: 0
Rodina: Manželka Ko So Young, syn a dcera


Narodil se a vyrůstal ve čtvrti Yongsan v Soulu a později studoval na Korea National University of Arts. Ze školy však odešel. Do světa zábavy poprvé vstoupil v roce 1992 díky talentové soutěži. Jeho první role byly především seriálové. Ale v roce 1997 se konečně objevil také ve filmu. Hrál postavu Min Gyua v Repechage

Na konci devadesátých let se stal v Koreji velmi populárním a byl i jedním z prvních korejských herců, kteří se proslavili i v ostatních asijských zemích. Ke slávě mu pomohly hlavně snímky Nowhere to Hide a Anarchists. Ovšem skutečný zlom přišel až v roce 2001 s filmem Friend, který se stal neuvěřitelně rychle kasovním trhákem. Portrét neoblomného gangstera z něj udělal hvězdu.



Není divu, že po něm zatoužil i Kim Ki Duk, který ho obsadil do nízkorozpočtového snímku The Coast Guard. A hned poté si zase užil pořádnou porci slávy díky filmu Taegukgi: The Brotherhood of War (2004). V tu dobu už ho opravdu znala celá Asie. Rok na to si zahrál v čínském filmu The Promise po boku Cecilie Cheung. 

Talentovanému herci se nevyhnul ani Hollywood. Na snímku The Warrior's Way (2010) spolupracoval s hvězdami jako jsou Kate Bosworth a Geoffrey Rush. Film se natáčel na Novém Zélandu a bohužel měl problémy s distribucí.



Co se seriálů týče, tak Jang Dong Gun zazářil především v dramatu A Gentleman's Dignity (2012), kde mu partnerku hrála Kim Ha Neul. A role v romantické komedii mu také pěkně seděla. S Cecilií Cheung si opět zahrál ve filmu Dangerous Liaisons, což byla taková čínsko-korejská adaptace známých Nebezpečných známostí. Příběh se odehrával v Šanghaji a ve filmu se zaskvěla i půvabná Zhang Ziyi. 

Od září 2013 točil akční thriller Crying Man, ve kterém hrál profesionálního zabijáka, jenž se zamiluje do své oběti. Partnerkou mu byla herečka Kim Min Hee. V roce 2017 vyšlo najevo, že si zahraje v korejské předělávce amerického seriálového hitu Suits.



Jang Dong Gun je buddhista a o buddhistické spisy se poprvé začal zajímat na střední škole, zatímco byl hospitalizován kvůli operaci hrudníku. Rád hraje baseball a je členem amatérského týmu celebrit, ve kterém je i jeho největší kamarád Hyun Bin. 

Dne 2. května 2010 se oženil s herečkou Ko So Young. Hráli spolu ve filmu Love Wind Love Song a oba se věnují charitě. Mají spolu syna, který se narodil 4. října 2010 a dceru, která přišla na svět 25. února 2014. Jang Dong Gun je příkladným otcem a často s láskou ukazuje synovy fotografie. Ve volném čase rád čte a poslouchá hudbu.


Filmografie:
Film: 

1997 Repechage
         Holiday In Seoul 
1998 First Kiss cameo
1999 Love Wind Love Song
         Nowhere to Hide 
2000 Anarchists 
2001 Friend 
2002 2009: Lost Memories 
         The Coast Guard 
2004 Taegukgi: The Brotherhood of War 
2005 Typhoon 
         The Promise
2009 Good Morning, President 
2010 The Warrior's Way 
2011 My Way 
2012 Dangerous Liaisons 
2014 Crying Man
2017 Night of 7 Years
         V.I.P
2018 Outbreak


TV Drama:
1992 Our Heaven 
1993 Il Ji Mae 
1994 The Last Match 
1996 Icing 
1997 Medical Brothers 
         Model 
         Myth of a Hero 
1998 Ready Go! 
         Love 
1999 Springtime 
         Ghost 
2000 All About Eve
2012 A Gentleman's Dignity
2018 Suits


Diskografie:
1993 With Justice And Peace For All (album)
1994 Friendship (album)
1995 飛翔 (Flying) (album)
1998 Bon Seung & Dong Gun (album)
2010 We Online: Actor's Choice (singl)
2012 More Than Me (singl)


ZDROJ: en.wikipedia.org
FOTO: newshopper.sulekha.com, lasescaleras.wordpress.com, soompi.com
Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9