Jun Ji Hyun

Autor Eunka, 18.05.2013
Aktivní 1997 - současnost
www.giannajun.com
Jméno: Jun Ji Hyun 전지현 
Rodné jméno: Wang Ji Hyun 왕지현 
Známá i jako: Gianna Jun
Povolání: Modelka, herečka
Datum narození: 30. října 1981
Místo narození: Soul, Jižní Korea
Výška: 172 cm
Váha: 48 kg
Znamení: Štír
Krevní skupina: B
Rodina: Starší bratr


Narodila se v Soulu a jako malá holka chtěla být letuškou, jenže když jí bylo 16 let, oslovil ji na ulici módní redaktor. A tak se stala modelkou pro časopis Ecole. Brzy se stala v modelingu docela známou a posléze debutovala i jako herečka, a to rolí ve filmu White Valentine (1999). V tom samém roce hrála v reklamě na Samsung, která se stala absolutním hitem. Rázem z ní byla ikona a její kariéra mohla začít vzrůstat až ke hvězdám.

Její popularitu navíc upevnil film Il Mare (2000), který má dokonce americký remake se Sandrou Bullock a známe ho pod názvem Dům u jezera. Romantický snímek však Korejci zpracovali o mnoho procent lépe a vdechli mu tu pravou poetickou atmosféru. Dalším naprostým trhákem této herečky byla komedie My Sassy Girl. Za roli ztřeštěné hlavní hrdinky získala cenu a také mnoho fanoušků v Číně a Hongkongu. 



Poté si udělala přestávku a v roce 2003 hrála v okultním thrilleru The Uninvited, který sice ohromil kritiky, ale diváky moc nenadchl. Během té doby byla její tvář na bilboardech skoro po celé Asii. O rok později byla obsazena do snímku Windstruck, který se stal populárním zejména v Japonsku. Korejci ho totiž měli tendenci srovnávat s My Sassy Girl. 

Další projekt Daisy ji spojil s hvězdným Jung Woo Sungem a oba dva se spolu objevili i v reklamě pro Giordano. Krásný snímek, natočený téměř jako řada obrazů holandských malířů, však mnoho nevydělal. Přesto je velmi působivý a soundtrack k němu lze jen doporučit. Pro další film s názvem Blood: The Last Vampire se Jun Ji Hyun musela naučit zacházet s mečem a trénovat bojová umění. Přijala také jméno Gianna Jun, které používá v anglicky mluvících zemích. 



V roce 2010 byla obsazena do filmového zpracování bestselleru Snow Flower and the Secret Fan od Lisy See (česky se kniha jmenuje Tajemství hedvábného vějíře). Spolu s ní si tam zahrála i čínská herečka Li Bingbing a příběh dlouholetého přátelství dvou žen se jim podařilo ztvárnit velmi přesvědčivě. Jun Ji Hyun také dostala roli v hvězdně obsazeném filmu The Thieves (2012) a také v thrilleru The Berlin File (2013), při jehož natáčení ji režisér pochválil za skvělý severokorejský přízvuk a akční scény. 

Co se soukromého života týče, tak je herečka od roku 2012 provdaná za bankéře Choi Jun Hyuka. Brali se 13. dubna a na svatbě bylo asi 600 hostů. O Jun Ji Hyun je také známo, že je křesťanka, vystudovala Dongguk University (obor film a divadlo) a mezi její koníčky patří poslech hudby, cvičení, čtení a plavání. První syn se jí narodil 10. února 2016. Druhého syna porodila 26. ledna 2018.


Filmografie: 
Film: 

1999 White Valentine 
2000 Il Mare 
2001 My Sassy Girl 
2003 The Uninvited 
2004 Windstruck 
2006 Daisy 
2008 A Man Who Was Superman 
2009 Blood: The Last Vampire 
2011 Snow Flower and the Secret Fan 
2012 The Thieves 
2013 The Berlin File
2014 Assassination


TV Drama:
1997 The Season of Puberty 
1998 Fascinate My Heart 
1999 Happy Together
2013 The Man from the Stars
2016 The Legend of The Blue Sea
2020 Kingdom 2
        Jiri Mountain


ZDROJ: en.wikipedia.org
FOTO: luxehdwallpaper.com, sakurabahcesi.blogspot.com
Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9