Kyrgyzská kuchyně: Přinášíme malý přehled pokrmů, které vám nabídnou v Kyrgyzstánu

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Flickr.com/Claire Cox

Byli jste už někdy v Kyrgyzstánu nebo se tam teprve v budoucnu chystáte? Určitě tam nebudete umírat hlady a tak se s námi pojďte podívat na dobroty, které vám tam nabídnou.

Upřímně řečeno, na kyrgyszkou kuchyni si člověk musí zvyknout, protože většina pokrmů je mastných. Pokrmy se často vyznačují kusy skopového masa, které má na sobě více tuku než masa. Alespoň tak to chodí v mnoha v mnoha podnicích, které potkáte cestou. Pravdou je, že většina restaurací sází na kvantitu a ne kvalitu. 

Proto je nejlepší ochutnat místní dobroty přímo u obyvatel, kteří jsou velmi pohostinní. Kyrgyzská kuchyně je ve skutečnosti velmi rozmanitá se spoustou vlivů z Číny, Ruska, Turecka, Tádžikistánu a Uzbekistánu. Jen se musí dobře připravit. Nejlepší kyrgyzské pokrmy se stále vyrábí doma, kde rodiny používají čerstvé suroviny a vlastní tradiční rodinné recepty.

V rodině budete často pozváni k posezení u stolu zvaného dastorkhon. Kromě jídla nebo čaje, které vám bude servírováno, najdete na stole také malé misky se sladkostmi, sušenkami, máslem, chlebem či sušeným ovocem. Bishkek, Osh a Karakol jsou města, ve kterých najdete nejlepší restaurace v Kyrgysztánu a ochutnáte v nich některé regionální speciality, které jinde v zemi nenajdete.

Foto: wikimedia.org

Co vám tedy mohou místní obyvatelé nabídnout?

Beshbarmak je jedním z nejoblíbenějších kyrgyzských pokrmů. Často se považuje za národní pokrm Kyrgyzstánu, i když Kazaši věří, že je jejich. Původ spočívá v nomádské minulosti, kterou spolu sdílí kyrgyzský i kazašský lid. Tradičně se beshbarmak dělá z koňského masa s nudlemi v cibulovém vývaru. V dnešní době se častější používá skopové nebo hovězí maso. Název se překládá jako pět prstů, protože byste ho měli jíst ručně.

Kuurdak je další oblíbené kyrgyzské jídlo, které se může pyšnit grilovaným skopovým masem, tukem a cibulí. Často obsahuje i trochu zeleniny, jako jsou brambory nebo mrkev. Když je dobře připraven, je naprosto lahodný. V mnoha restauracích ho však pokazí tučnými částmi masa, což cizincům moc nejede.

Oromo je pokrm výjimečně bohatší na zeleninu než na maso. Tenké vrstvy těsta jsou naplněny směsí zelí, mrkve, cibule a masa. Náplně se mohou lišit a tak najdete třeba oromo s bramborem nebo dýní. Tvary se ostatně také liší. I když obsahuje jen několik ingrediencí, jeho výroba chvíli trvá, tak ho spíše dělají v rodinách než v restauraci.

Lagman je ujgurské jídlo s nudlemi, masem a zeleninou. V průběhu let se stalo klasikou střední Asie. Bozo laghman je podáván se smaženými nudlemi a gyozo laghman s vařenými nudlemi. Ani jeden laghman není stejný a pokud si ho objednáte v restauraci, nemusí vám chutnat. 

Manti jsou knedlíčky plněné masem, které se staly velmi populární v celé střední Asii. Toto jídlo je občas považováno za turecké, ale pravděpodobnější je, že pochází od tureckých a mongolských kmenů, které šířily tento recept po hedvábné stezce z Číny do Turecka. Každý region má svou vlastní verzi. Manti ve střední Asii jsou relativně velké a vaří se ve speciálním napařovacím hrnci zvaném mantovarka. Plní se jehněčím či hovězím masem, zelím, bramborami nebo dýní.

Šašlik je grilované maso na jehle a najdete ho v Kyrgyzstánu všude. Jakmile přijdete na trh, brzy ucítíte pečené maso, které prodávají pouliční prodejci jako rychlé občerstvení. Stačí dávat pozor na kouř vycházející z grilování. Každý kuchař používá vlastní marinádu a směs koření, a proto šašlik nikdy nebude nudný a stejný.

Koňské maso. Koně vždy hráli v kyrgyzské kultuře důležitou roli. V Kyrgyzstánu se někdy zdá, že uvidíte více koní než lidí. Kočovníkům poskytovali nejen dopravu a společnost, ale také mléko a maso. Koňské maso je v Kyrgyzstánu však velmi drahé, proto je skopové, ovčí a hovězí maso mnohem běžnější. 

Foto: Flickr.com/Stephen Bugno

Samsa je slané pečivo plněné masem. Nejlépe se upeče v tradiční hliněné peci zvané tandoor. Většina z nich je naplněna směsí masa, cibule a koření, ale najdete také ty, které jsou plněné sýrem, bramborami nebo dýní. Je to velká lahůdka.

Tandyr naan je vlastně uzbecký chléb, ale najdete ho v celé střední Asii včetně Kyrgyzstánu. Tradičně je pečený v peci tandoor a krásně zdobený vzory vyrobenými zvláštním chlebovým razítkem zvaným chekichs. Některé vypadají tak krásně, že je téměř škoda je sníst.

Borsok je jednoduché jídlo vyrobené ze smaženého těsta, které je v kyrgyzské kultuře velmi důležité, a je běžnou položkou na stole. Pro každou zvláštní příležitost jsou připraveny hromady borsoku. Ať už je to kvůli návštěvě hosta, svatbě nebo narozeninám. Borsok se také používá k uctění předků a mrtvých. Je velmi důležitou součástí pohřebních tradic a lidé věří, že kouř a aroma ze smažení borsoku se přenáší do nebe, aby nakrmil duchy mrtvých.

Seznámili jsme se s nejznámějšími kyrkyzskými pokrmy. Jak se vám podle popisu zamlouvají? Který byste si rádi dali? Ochutnali jste již nějaký?

Zdroj: backpackadventures.org/EllisVeen

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.