Knižní tipy s vůní Asie: šest knih s asijskou tématikou, které potěší každého knihomola

Eva Lenská
Kultura
Foto: Eva Lenská

Pokud máte rádi asijskou kulturu a zároveň neustále ležíte v knihách, pak vám možná přijdou vhod naše knižní tipy s vůní Asie. Vybrali jsme pro vás šest knih, které rozhodně stojí za přečtení.

Jste vášniví knihomolové a zrovna nemáte co číst? Čtete rádi knihy asijských autorů? Sledujete novinky, ale milujete i starší kousky? Věřím, že si z naší lákavé nabídky tipů vyberete. Však posuďte sami.

Pačinko

Tuto knihu napsala Korejka Min Jin Lee, která se narodila v Soulu, ale nyní žije v USA. Pačinko je hazardní hra, kterou všichni hrají, ale společnost jí opovrhuje. My se můžeme těšit na epickou ságu o životě čtyř generací korejské rodiny žijící v Japonsku. Když vzdělání samo o sobě nestačí pro slušný život, přichází na řadu právě pačinko – jediný způsob, jak přijít k penězům. Hrdinové knihy však zjistí, že peníze nejsou zárukou štěstí. Zajímavé je, že se v Jižní Koreji chystá i seriálové zpracování, ve kterém si zahrají Lee Min Ho, Anna Sawai a Kaho Minami.

Kočka na cestách

Dále tu máme něco pro milovníky koček. Kočku na cestách napsala Hiro Arikawa, která napsala řadu úspěšných románů. Některé její knihy se dočkaly i filmového zpracovaní. Také Kočka na cestách byla zfilmována pod názvem Tabineko Ripoto. Hlavní roli ztvárnil Sota Fukushi. Kniha pojednává o mladíkovi, který zachrání toulavého kocourka, ale když zasáhne krutý osud, musí mu najít nového páníčka. Příběh vezme za srdce, dojme a potěší každého čtenáře s citlivou duší.

Emisar

Knihu Emisar napsala ji Jóko Tawada, která studovala ruskou literaturu a v současné době žije v Berlíně. Pokud milujete sci-fi a dystopické romány, tak vás Emisar pravděpodobně také zaujme. Jak vypadá svět bez techniky, cizích jazyků, s dětmi, které jsou stále neduživé a nemocné? Kde je ráj a jaký osud čeká malého chlapce jménem Mumei, jenž žije se svým dědečkem? Navzdory skličujícím okolnostem, je kniha plná optimismu a naděje.

Čajová dívka z Kolibříkové ulice

Lisa See je autorkou, která se zaměřuje na Čínu a nikdy nezklame. Její novinka – Čajová dívka z Kolibříkové ulice detailně popisuje způsob života Akhů, kteří žijí v odlehlé části jihozápadní Číny a živí se zejména sběrem a prodejem čaje. Hrdinka Li-jen postupně odmítá zakořeněné a mnohdy kruté tradice, porodí nemanželskou dceru, kterou musí dát k adopci, a odejde za vzděláním a lepším životem. Najde někdy své dítě a také smysl života? Pokud milujete čaj a zajímáte se o tradice jiných kultur, přijde vám tato kniha vhod.

Kim Čijong ročník 82

Máme tu další knihu, která se dočkala filmového zpracování. Korejci tento příběh natočili pod názvem Kim Ji-Young: Born 1982 a hlavní role ztvárnili vynikající herci Gong Yoo a Jung Yu Mi. Knihu napsala Jo Nam Joo, která dlouhá léta pracovala jako scenáristka. Příběh se zaměřuje na život žen v Jižní Koreji. Na předsudky, tradiční hodnoty a zažité chování rodin k ženám. Kniha vyvolala v Koreji rozruch a dočkala se kritiky kvůli přemíře feminismu. Přesto se stala bestsellerem a hitem i v Číně a Japonsku. Žádná žena by ji neměla přejít jen tak.

Mezi dvěma Kimy

Představte si, že byste vyrazili studovat do Severní Koreje! Je to vůbec možné a lze to ve zdraví přežít? Právě o tom ve své knize Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR vypráví Nina Špitálníková, která takové studium absolvovala a i dnes se aktivně zajímá o dění v Severní Koreji. Kniha je čtivá, plná zajímavých fotografií a ukazuje Severní Koreu takovou, jaká opravdu je. Autorka nedávno vydala další knihu s názvem Svědectví o životě v KLDR, kterou vám též doporučuji. Kromě toho vám doporučuji sledovat autorčin osobní blog na facebooku.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.