Lee Young Ae

Autor Eunka, 03.05.2015
Aktivní 1991 - současnost
Jméno: Lee Young Ae 이영애 
Povolání: Herečka a modelka
Datum narození: 31. ledna 1971
Místo narození: Soul, Jižní Korea
Výška: 165 cm
Váha: 48 kg
Krevní skupina: AB
Znamení: Vodnář
Rodina: Dva starší bratři, manžel a dvě děti


Debutovala jako modelka v roce 1991. Nejprve hrála v televizních reklamách a poté se začala objevovat i v seriálech a filmech. Proslavila se zejména díky historickému seriálu Jewel in the Palace jako hlavní hrdinka Jang Geum. Seriál byl mimořádně populární i v ostatních asijských zemích. V Číně si diváci nenechali drama ujít, ačkoliv jej vysílali v pozdních nočních hodinách. Lee Young Ae diváky úplně ohromila a za seriál obdržela i několik ocenění.

Stejně tak zapůsobila ve filmu Sympathy for Lady Vengeance. A pak oslovila diváky i ve snímcích Last Present a One Fine Spring Day. Na mnohé své zajímavé role si zavzpomínala i ve své knize Young-Ae’s Vow, kterou vydala v roce 2006. Uvedla, že vstoupila do světa showbyznysu tak, že natočila reklamu na čokoládu po boku Andy Laua a v roce 1995 začala studovat herectví. Vystudovala Hanyang University, obor německý jazyk a literatura, a Chung-Ang University, obor divadlo a film. V roce 2007 obdržela od korejské vlády medaili za kulturní zásluhy. V letech 2006  -2007 dělala hlavní modelku pro společnost LG



Kromě herectví se vždy věnovala i charitě. V roce 1997 odcestovala pomáhat do Etiopie jako velvyslankyně dobré vůle. Podílela se na pořadu o lidech z Indie, kteří patří do nejnižší kasty. O charitě promluvila v knize nazvané A Most Special Love. Všechny zisky z prodeje pak věnovala potřebným. V roce 2004 byla jmenována vyslankyní dobré vůle UNICEF. Podpořila mnoho nemocnic a škol. Jedna škola v Číně dokonce nese její jméno. V roce 2014 o ní média napsala, že pomohla těhotné ženě z Taiwanu, která byla s manželem na dovolené v Soulu a předčasně porodila dceru, která však potřebovala dvě operace. Lee Young Ae se o tom dozvěděla od přítele a uhradila ženě veškeré účty za lékařskou péči. 

Lee Young Ae se provdala 24. srpna 2009 za korejsko-amerického podnikatele Jeong Ho Younga. Má dvě krásná dvojčata, chlapce a holčičku, kterým říká Seung Kwon a Seung Bin. Porodila je 20. února 2011. Dlouhou dobu se pak věnovala pouze rodině, ale v roce 2015 se rozhodla vrátit na obrazovky a přijala hlavní roli v seriálu Saimdang, the Herstory. Hovoří německy a anglicky. Je buddhistka a mezi její koníčky patří plavání, jízda na koni a hra na piano. K filmu se po 13. letech vrátila v roce 2018, když přijala roli ve snímku Find Me.


Filmografie:
Film:

2018 Find Me
2005 Sympathy for Lady Vengeance 
2001 One Fine Spring Day 
         Last Present 
2000 Joint Security Area 
1999 First Kiss 
1996 I will do it


TV Drama:
2018 Different Dreams
2015 Saimdang, the Herstory
2003 Jewel in the Palace 
2000 Fireworks 
1999 Enbireyong 
         Invitation 
         Wave 
1998 Advocate 
         Romance 
1997 Because I Love You 
         The Reason I Live 
         Medical Brothers 
1996 Sibling Relations 
         Their Embrace 
         Papa 
1995 West Palace 
         Love and Marriage 
         Asphalt Man 
1994 Dash 
1993 How's Your Husband? 


ZDROJ: en.wikipedia.org
FOTO: 99wallpaper.com

Anketa

Hlasujte pro K-POP NOVINKY týdne. Dvě s nejvyšším počtem hlasů budou nasazeny do K-POP CHART SeeJay Radia:

1. Crush - Lay Your Head On Me
30%
2. CHAE YEON - Bazzay
10%
3. Hoody - Sunshine
5%
4. HYO & 3LAU - Punk Right
55%
Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9