Mark Tuan promluvil o svém návratu do Koreje: Mám pocit, že jsem se vrátil domů

Lucie Stará
Hudba
Foto: Harper’s Bazaar Korea

Po svém návratu do Koreje se člen GOT7 zúčastnil focení pro květnové vydání magazínu Harper’s Bazaar, kterému rovněž poskytl rozhovor. Zavzpomínal na svou minulost a rozpovídal se i o budoucnosti.

Člen skupiny GOT7 v nové sérii fotografií ukázal svůj půvab a jednoznačný ‚boyfriend look‘. Po odchodu z JYP Entertainment byl osud skupiny velmi nejistý. Každý ze sedmi členů se vydal svou cestou, ale své fanoušky neustále ujišťovali, že toto rozhodně není konec.

Jak je to dlouho, co jsi byl naposledy v Koreji?
Vrátil jsem se po roce a třech měsících.

Jaký to byl pocit znovu po takové době vstoupit na korejskou půdu?
Kdykoliv jsem se vracel v minulosti se členy ze zámořských turné, měl jsem pocit, že jsem doma. Stále to tak cítím. Po karanténě jsem se v jednu ráno vydal do McDonalds a cítil se skoro až příjemně. Je to jako bych se konečně vrátil domů? Rozhodně ne. Je to jako bych tu celou dobu byl. Ale teď tu nemám fyzický domov.

Kde momentálně bydlíš?
S přáteli jsme si pronajali Airbnb. Když jsem opustil Koreu, vše jsem tu urovnal. Dům je můj domov, ale můj domov je pryč? Je to velmi zvláštní pocit.

Jackson Wang nám během svého rozhovoru řekl, že Korea je pro něj speciálním místem, protože se tu znovu narodil jako zpěvák. Je to pro tebe podobné?
V některých aspektech ano, ale zároveň čas, který jsem strávil životem v Koreji je velmi podobný tomu, jenž jsem strávil ve Státech. Po mém narození jsme se odstěhovali do Jižní Ameriky a poté jsem žil asi 10 let ve Státech. S Koreou to bylo velmi podobné. Začal jsem propagace v Koreji a díky svým korejským fanouškům jsem tu mohl propagovat i sám sebe. Pro mě je Korea domov. Nicméně na rozdíl od mých členů v Koreji tolik nepropaguji, a proto se bojím, že na mě lidé tady zapomenou.

Slyšeli jsme, že se skupina GOT7 připravuje na comeback, ačkoli jakékoliv podrobnosti jsou tajné.
Je velká zábava pozorovat reakce fanoušků v poslední době. Všichni jsou strašně zvědaví. I když to bylo velmi těžké, nakonec se nám podařilo se sejít.

Jelikož každý působíte pod jinou společností a máte rozdílné rozvrhy, muselo být velmi obtížné se sejít, ale i přesto se vám to podařilo. Jaký to mělo důvod?
Rozhodně naši fanoušci. Skutečně na ně myslíme, zatímco děláme tohle všechno. Radši než ukazovat své vlastní barvy, jsme dali skupinu na první místo. Chceme se rychle vidět s fanoušky.

Nedávno skupina GOT7 oslavila tři tisíce dnů od svého debutu. Je to poměrně velké číslo. Jaké to je?
Po každé, když slavíme nějaký takový milník, mám pocit, že čas ubíhá velmi rychle. Rovněž to přináší vzpomínky na fanmeetingy nebo koncerty. Vždycky jsme si potom spolu povídali a se smíchem říkávali věci jako ‚V minulosti jsme byli vážně špatní. Proč tomu tak bylo?‘

Před pár lety jsme dělali rozhovor s celou skupinou a v naší paměti jste utkvěli jako hrozně hraví.
Pokud je každý z nás sám, jsme hrozně klidní. Ale jakmile jsme spolu, celá atmosféra se změní. Žertujeme a hrajeme si.

Teď, když jste se všichni sešli, jaké to bylo? Bylo to trochu klidnější?
Když pozoruji sólo projekty ostatních členů, rozhodně ten pocit mám. Myslím, že jsme všichni dospěli. Ale jakmile jsme se setkali, bylo to úplně stejné jako předtím.

Vydáváš jeden singl za druhým. Jaký song je Save Me?
Jak už název napovídá, je to skladba, ve které žádám o záchranu, když se cítím unavený nebo mám těžké období.

Když se cítíš unavený nebo máš těžké období, co tě zachraňuje?
Hudba a lidi, moje rodina a fanoušci. Proto jsem napsal tuhle píseň. Samozřejmě jsem to nenapsal přímo, ale zformuloval jsem to tak, aby se do toho posluchači mohli vcítit.

Plánuješ vydat album s písněmi, které už vyšly?
Rozhodně a myslím, že to bude ještě tento rok. Tohle album bude obsahovat všechny zážitky a emoce, které jsem zažil za posledních 10 let. Abych byl upřímný, veškerá produkce je hotová. Odhaluji písně pomalu, jednu po druhé, ale i pro mě je občas těžké čekat. Chci už album rychle vydat! Když jsem opouštěl Koreu, což bylo na začátku korony, nemohl jsem se ani rozloučit koncertem. To je pravděpodobně důvod, proč chci hodně rychle zase vystupovat před fanoušky.

Co je tvým cílem jakožto sólisty?
Jako GOT7 chceme ukázat barvy skupiny, ale já osobně si myslím, že jsem svou barvu ještě nenašel. Jsem ve fázi, kdy zkouším trochu od všeho. Chci lidem ukázat ‚Ah, Mark tohle umí taky!‘, když si poslechnou moje album. Ve skupině jsem na pozici rappera, ale snažím se teď hodně trénovat zpěv na vokálních hodinách. Chtěl bych fanouškům ukázat svou novou stránku.

Máš velmi stabilní hlas, proč jsi doteď jen rapoval?
V našem týmu je hodně výborných zpěváků.

Zmínil ses, že ještě před debutem by sis sám sebe nedokázal představit jako někoho, kdo se živí hudbou a tancem.
Našel jsem v hudbě zábavu. Moc nemluvím o sobě nebo o svých myšlenkách, ale skrz hudbu jsem schopen se vyjádřit. Komunikovat skrze hudbu je pro mě mnohem jednodušší a pohodlnější.

Je tohle důvod, proč si dostal přezdívku Mark-stery (kombinace jména Mark a mystery)?
Myslím si, že má povaha se trochu změnila. V minulosti jsem o věcech přemýšlel sám a snažil se tak i najít řešení, ale teď se pokouším víc vyjádřit. Mám kolem sebe hodně dobrých lidí a jsou momenty, kdy se cítím příjemně poté, co řeknu svůj příběh. Cítil jsem, že musím začít víc mluvit.

Zajímá nás, jak moc se liší Mark Tuan z minulosti od toho, který s námi teď mluví. Abychom to mohli porovnat, trochu jsme zapátrali a našli rozhovory, které si poskytl v rámci propagace s GOT7. Kdy se cítíš šťastný? Posledně si řekl: ‚Když stojím na pódiu.‘
Už je to hodně dlouho co jsem stál na pódiu… V této chvíli jsem nejšťastnější, když jsem se svým pejskem.

Moment, kdy ses cítil nejvíc hrdý?
Když jsme se členy debutovali jako GOT7.

Minule jsi řekl přesně tuto odpověď.
Opravdu?

Kompliment, který tě dělá šťastným, když ho slyšíš?
Přibral jsi. Není to kompliment? Pak to změním na ‚tvá skladba je dobrá.‘ Co jsem řekl v minulosti?

Něco velmi podobného – bylo to dobré vystoupení. Kdyby ses znovu narodil, čím bys chtěl být?
Chtěl bych být zase sám sebou. Abych byl upřímný, jsem někdo, kdo se narodil s trochou štěstí na své straně. Všechno v mém životě vychází, jak chci, takže jsem spokojený.

Co je tvé motto? Minule to bylo: ‚Pracuj tvrdě, hraj tvrdě‘. Změnilo se to?
Momentálně to je ‚zůstaň pravdivý, buď opravdový‘. Mám to i vytetované. Mou prací je být celebritou, ale nechci předstírat, že jsem někým jiným nebo žít ve lži. Chci komunikovat s lidmi svým pravým já. Budu i nadále přemýšlet kým vlastně jsem.

Zdroj: Harper’s Bazaar Korea

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.