Korejské BL seriály zažívají obrovský boom! Co přijde po Semantic Error?

Michaela Pašková
Film / TV
Foto: NEW

Žánr ‚chlapecké lásky‘ neboli BL byl v Koreji kdysi považován za nevýznamnou subkulturu. V poslední době se ovšem po řadě webtoonů a novel, jež se dočkaly seriálového zpracování, dostal do centra dění.

BL je žánr, který má volné kořeny v japonském Yaoi, v němž se objevují homoerotické vztahy mužských postav. Na rozdíl od většiny queer žánrů BL eliminuje realistické faktory jako jsou předsudky, se kterými se mohou páry stejného pohlaví ve skutečném životě setkat a místo toho klade důraz na sladké romantické zápletky.

Dne 16. února měl na streamovací platformě Watcha premiéru BL seriál Semantic Error a stále se o něm hovoří jako o horké novince. Seriál vychází ze stejnojmenné novely, která byla v roce 2020 zpracována i do podoby webtoonu (korejský komix).

O čem Semantic Error je? Cho Sang Woo (Park Jae Chan), který studuje na vysoké škole informatiku, je ztělesněním neústupné a přísné osoby dodržující pevná pravidla. Během práce na projektu k předmětu v oboru svobodných umění, s lidmi, kteří absolutně žádnou prací nepřispívají k jeho úspěšnému zakončení, se rozhodne jejich jména ze závěrečné prezentace jednoduše vyškrtnout. Ani v tom nejhorším snu by ho nenapadlo, že by se zapletl s někým, komu svým jednáním překazil studijní plány v zahraničí.

Touto osobou je Jang Jae Young (Park Seo Ham) z katedry designu. Hvězda kampusu, kterou všichni znají. Má vše od dovedností, vzhledu, skvělého rodinného zázemí a dobrých vztahů až na jeden velký problém: Cho Sang Wooa.

Co se stane, když technik a umělec, jejichž osobnosti jsou jako olej a voda, musí spolupracovat? Jang Jae Young je jako sémantická chyba v perfektním světě Cho Sang Wooa.

Osmidílný BL kousek se už šest týdnů po sobě drží v čele žebříčku nejsledovanějších seriálů na této platformě a popularitu si získává i v zahraničí. V Japonsku měl premiéru minulý měsíc.

Po tomto úspěchu se odvysílalo několik BL seriálů a chystá si jich další řada.
Od 22. února do 16. března se vysílal BL seriál Oh! Boarding House. Kidari Studio ho natočilo jako adaptaci populárního webtoonu Boarding House Number 5, který pojednává o pěti mladých mužích žijících v penzionu. Sul Won přebírá penzion po svých rodičích. Musí se však vypořádat se svéhlavými nájemníky a nečekanou láskou, kterou zahoří. Nájemníky jsou Nam Jaewoo (středoškolák a bratranec Sul Wona), Cha Bong Deok (kamarád Sul Wona, chodili spolu na vysokou), Wang Yae Min (student třetího ročníku umění se specializací na mangu) a Kim Chul Soo (středoškolský učitel).

Jako Sul Won se představil začínající herec Shin Yong Seo a Ho Jin, člen kapely 2Z, se ujal role Nam Jaewooa. Postavu Cha Bong Deoka si vzal na starost Shin Ki Hwan a Kim Hee Joong se postaral o Wang Yae Mina. Chybí nám už pouze Kim Chul Soo, kterého ztvárnil Im Sung Kyun.

Filmový distributor Next Entertainment World, známý také pod zkratkou NEW, se pustil do natáčení webových seriálů. Koncem minulého měsíce měl premiéru seriál Blueming, adaptace populárního webtoonu Who Can Define Popularity?.

Seriál, který se nachází na různých online platformách, včetně Kakao Page a Naver Series On, pojednává o Siwonovi (Kang Eun Bin), který kdekoli se objeví, je oblíbený. V dětství byl ovšem škádlen svou mladší sestrou, která mu říkávala, že je škaredý. Vynaložil tedy velké úsilí, aby se stal pohledným, což se mu povedlo. Nyní, když je na vysoké škole, nepochybuje o tom, že bude nejmilovanější osobou v kampusu.

Má to ovšem jeden podstatný háček, kterým je Hyeong Daun (Jo Hyuk Joon). Je obdařen perfektním vzhledem, dostává samá Ačka, pochází z bohaté rodiny, a dokonce má dobrou osobnost. Siwon se tak může zlostí zbláznit.

Blueming krátce po své premiéře ovládl žebříček nejsledovanějších seriálů na Naver Series On. Odbyl si také celosvětovou premiéru prostřednictvím čínské streamovací platformy iQIYI a v červnu bude uveden v Japonsku skrze NBC Universal Entertainment Japan.

Za jeho natočením stojí režisérka Hwang Da Seul. Její jméno vám může znít povědomě, protože je podepsaná pod Where Your Eyes Linger a To My Star. Před pár dny prozradila, že v červnu můžeme očekávat pokračování To My Star, které bude mít překvapivé spojení s Blueming. Takže nejspíše víte, čím máte vyplnit čekání.

Počátkem minulého měsíce filmový distributor NEW uvedl, že chystá zveřejnit čtyři seriály, počínaje Blueming. Dodal, že tyto seriály už byly prodány do dalších zemí, takže se na ně mohou těšit nejen korejští fanoušci.

„Našli jsme potenciál na místních a zahraničních trzích, protože BL tvorba se dostává stále více do centra pozornosti. Na zveřejňování webového obsahu založeného na IP máme v úmyslu spolupracovat s partnery v Koreji i v zahraničí,“ uvedl šéf filmové divize společnosti.

Watcha se chystá v dubnu uvést další, dobový BL seriál Love in Spring, založený na stejnojmenném webtoonu. Hlavní role se v něm ujal Yoo Young Jae z B.A.P. Fanouškům se představí se jako chudý šlechtic Jin Geum Seong, který sotva vyžije se svou svobodnou matkou. Jako obvykle jde jednoho dne do hor na dřevo, nicméně ve vodě uvidí dívku. Myslí, že se pokusila o sebevraždu, a tak způsobí rozruch, abych ji zachránil.

Nicméně touto dívkou je Salbyul, mladík, který žije jako Choi Hye Sung, třetí dcera Choi Jin Sana. Květinový jarní den se tak nese ve znamení začátku vřelé lásky mezi Jin Geum Seongem a Salbyulem. Za dívku se bude převlékat Kim Song.

Společnost Ridibooks, která vydává elektronické knihy, oznámila, že natočí dvě ze svých novel. Ty dle vyjádření společnosti byly obrovskými hity.

Vzpomínáte se na HOLLANDa, sólistu, který jako první idol otevřeně přiznal, že je gay? Tak od konce dubna ho budete moci vídat v Ocean Likes Me. O čem to bude? Han Ba Da je mladým podnikatelem, který s ní o tom, že si na pláži otevře udon restauraci. Bohužel obsluhu zákazníků shledává obtížnou. Potkává Tommyho, neúspěšného muzikanta, který se po toulkách vrací do svého rodného města a má nový sen. Oba společně vykročí vstříc svým snům.

HOLLAND se ujal role podnikatele a teď pozor, protože jako Tommy se představí Han Gi Chan. Už vám to došlo? Hvězda z Where Your Eyes Linger!

To ještě není vše! Už pár dní víme, že se začal natáčet seriál A Happy Ending Outside the Fence. Zhruba od konce února kolovaly fámy, že v tomto seriálu by mohl hrát Leo z VIXX neboli Jung Taek Woon. Možná vás překvapí, že tento rozruch způsobil sám umělec. Stačilo mu k tomu pouze v příběhu na svém instagramovém účtu sdílet fotku scénáře, na kterém byly roz-poznatelné dvě důležitá slova, Fence a Happy.

O ději toho zatím moc nevíme, ale za to bylo potvrzeno, že dale si v A Happy Ending Outside the Fence zahraje Ha Jong Woo a Park Hyun Chul, který je znám především pod svým uměleckým jménem Karam.

Není to poprvé, co se člen VIXX objeví BL kousku. Vzpomeňte si na druhou řadu Color Rush a postavu Se Hyuna, kterého ztvárnil Hyuk.

Na který z nadcházejících BL seriálů se těšíte nejvíce?

Zdroj: koreatimes.co.kr

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Barbora Kudrnová

    Sladké zápletky jsou jen část BL. Hlavně na začátku byly ty zápletky spíš smutné, temné i vyloženě drastické. Na názvy prvních mang si nevzpomenu, ale byla to vesměs smutná dílka a první animáče byly třeba Bronze, nebo Ai no Kusabi, což nebylo zrovna sladké, pokud není sladkost uříznutý penis nebo smrt.:D Žel se pak do toho vloudila šílená klišé a nudné "Junjun romantiky", kde se řeší jen myšlenky otravného uke. Ten Semantic error jsem viděla a musím říct, že párkrát jsem se zasmála. Kluci celkem ušli, ale žádná bomba v žádném směru to nebyla.. Aby to bylo dobrý, museli by přidat na rozpočtu a vymyslet pořádný děj. Nemusí to být děj "Mo Dao Zu Shi", ale když od prvního dílu vím, jak to dopadne a vůbec nic mě nepřekvapí, tak mám pocit, že takovou zápletku bych vymyslela za pět minut. Číňani se zatím v BL vytáhli víc, tak mají Korejci co dohánět.