Vypravme se k řece Xin′an z malebné oblasti Jezera tisíce ostrovů

Eva Lenská
Cestování
Foto: flickr.com/ryan1003

Řeka Xin’an protéká územím města Xiuningn uvnitř města Huangshan. Co je na ní zajímavého a proč je pro místní obyvatele tak důležitá? Je pouze krásným doplňkem krajiny nebo má nepostradatelný význam? Pojďme si na tyto otázky odpovědět.

Chodíte rádi na výlet k řece a pozorujete uklidňující vlny? Řeky protkávají naši planetu a nachází se v každé zemi. Řeka Xin’an se rozkládá se na východ až na západ od provincie Zhejiang. Připojuje se k řece Lanjiang v Jiande přes Chunan a poté se vlévá do řeky Qiantang. Není to žádný drobeček, má délku 373 km a povodí pokrývá více než 11 000 kilometrů čtverečních. 

Jak jsme již naznačili, tato řeka není do místní krajiny zasazena jen pro pokochání. Xin’an má velký význam pro místní hospodářství, protože je důležitou vodní cestou pro místní obyvatele. Dovážejí po ní dřevo a místní zemědělské produkty. Také soli a průmyslové zboží. Podél řeky bývaly za starých časů rušné říční přístavy.

Malebná oblast Jezera tisíce ostrovů
Tak se také nazývá přehrada na řece Xinanjiang. Nachází se v okrese Chunan v provincii Zhejiang. Tato nádrž byla postavena v padesátých letech minulého století. Přehrada této nádrže je vysoká 105 ma dlouhá 462 m. Nejširší místo nádrže je asi 10 kilometrů. Za normální hladiny vody tato nádrž pokrývá plochu asi 580 kilometrů čtverečních.

Romantická plavba lodí
Tato řeka je také jako stvořená pro romantickou plavbu lodí. V zimní a letní sezóně nebo po bouři se nad řekou vyskytuje velmi jedinečná forma advekční mlhy, což může vypadat tajuplně. Když nastoupíte na loď a budete se během plavby kochat krásnou horskou scenérií po obou stranách řeky, budete se cítit jako ponořeni do snového ráje.

Rozkvetlá pole podél řeky
Pole podél řeky vás zavedou do utopického světa, zejména na jaře, kdy kvetou řepka a mišpule, a na podzim, když tráva zežloutne. Tato dvě roční období jsou pro výlety k řece nejvhodnější, protože můžete spatřit ty nejkrásnější scenérie. Během této doby je přemýšlení o krajině bezpochyby úžasnou šancí na relaxaci a únik z ruchu moderního městského života.

Člověk by mohl říci, že jde jen o obyčejnou řeku, leč není to pravda. Řeka Xin’an je po všech stránkách obyčejně neobyčejná.

Zdroj: topchinatravel.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.