Recept: Připravte si jihokorejské patbingsu – sladké letní osvěžení

Eva Lenská
Ostatní
Foto: trantung/asianstyle.cz

Chcete vyzkoušet něco jiného, než je obvyklá zmrzlina nebo třeba chlazené ovoce? Rádi se v letních dnech osvěžíte něčím lahodným? Tak zkuste korejskou lahůdku, které se říká patbingsu (팥빙수).

Tato osvěžující dobrůtka se původně skládala ze sladkých azuki fazolí (známé i jako adzuki) a ledové tříště a prodávali ji pouliční prodavači. V současné době se však tento dezert pozvedl přidáním letního ovoce (jahody, kiwi, banány atd.) a kondenzovaného mléka či zmrzliny. Možné je použití i ovocných sirupů, želé a cereálií. Na ozdobu se doporučují rýžové koláčky.

A jak se taková laskomina dá připravit? Tak, jeden recept bychom tu pro vás měli. Na internetu je jich sice několik, ale tento je jednoduchý a ingredience se dají při troše pátrání sehnat.

Budete potřebovat: (Pro 2 porce) ledovou tříšť, červené sladké azuki fazole (z jiných to nejde, nemělo by to tu správnou chuť), vanilku, šálek cukru, 1/2 lžičky soli, kondenzované mléko a čerstvé ovoce.

Postup: šálek omytých červených fazolí azuki (doporučuje se je předtím alespoň na 4 hodiny namočit) dáme do hrnce spolu se 4 šálky vody a vaříme do změknutí. Když jsou fazole měkké, slijte vodu a přidejte vanilku, šálek cukru a 1/2 lžičky soli. Smíchejte vše dohromady a vše povařte na mírném ohni ještě 5 minut. Pak nechte směs vychladnout. Poté naplňte poháry (misky) fazolovou směsí a na ni navršte asi šálek ledové tříště (bez příchutě). Potom nakrájejte ovoce a naskládejte je do pohárů. Můžete použít i sirup či polevu. Nakonec dezert zalijte 2 lžícemi kondenzovaného mléka (někteří si mohou místo mléka dát kopeček zmrzliny). Kdo touží po další tradiční ozdobě, nechť si přidá navrch rýžový koláček.

Zdroj: blog.dramafever.com, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.