V Koreji se léto bez ledu neobejde, připravme si oreo bingsu

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: pixabay.com

Také se v létě osvěžujete ledovými drinky a zmrzlinou? Korejci na tom nejsou jinak. V Koreji se léto bez ledu prostě neobejde! Vždyť z ledu se dělá například oblíbený dezert patbingsu. My si připravíme oreo verzi.

Za horkých dnů se Korejci ochladzují osvěžujícími nápoji plnými kostkek ledu a dávají si osvěžující dezert patbingsu. Vždycky tomu tak ale nebylo. Podle publicistky Yoon Deok No má země dlouhou historii skladování ledu pro účely ochlazení se. Zdá se však, že v minulosti téměř neexistuje žádný záznam o lidech kteří konzumovali led, jako to děláme dnes. Proto také uvedla: „Vypadá to, že naši předkové neviděli led jako jídlo, ačkoli považovali za velmi užitečné udržovat ovoce a jídlo v chladu.“

Během doby Joseon (1392-1910), byl led národním majetkem pod kontrolou krále, a proto luxus jen pro šlechtu. V zimních měsících byl led sklízen z řek a rybníků, a pak byl skladován v zařízeních zvaných „binggo“. Používal se pro rituály, lékařské účely a uchování potravin v chladu. Až v roce 1965 uviděli Korejci první mrazáky a teprve v 80. letech se ledničky staly nezbytným domácím spotřebičem.

Nyní to mají Korejci snadné. Led na bingsu seženou hned. V prodejnách CU prodávají ledové výrobky, včetně balených kostek ledu. Mnoho zákazníků je kupuje spolu s kávou a jinými nápoji, aby si vytvořili vlastní letní nápoje. Podle ​​centrály CU jsou od roku 2013 poháry naplněné kostkami ledu nejprodávanějším produktem.

Na druhou stranu by podle lékařů tradiční medicíny mohlo být příliš mnoho ledu škodlivé. Říká se, že je nezbytné udržovat tělo v teple, aby v létě zůstalo zdravé a plné energie. Hygienická stránka je také zdrojem obav. Začátkem tohoto měsíce vláda zkontrolovala 428 náhodně vybraných kaváren v celé zemi a zjistila, že 41 z nich podává kontaminovaný led.

V každém případě se léto, a nejen v Jižní Koreji, bez ledu a ledových pochoutek či nápojů, neobejde. Dejme si tedy alespoň oreo bingsu.

Foto: YouTube screen

Oreo bingsu

Co budeme potřebovat:
ledovou tříšť
slazené kondenzované mléko
vanilkovou zmrzlinu
oreo sušenky
čokoládový topping

Postup:
Z ledu si vyrobíme tříšť. Oreo sušenky rozpojíme (ne všechny, pár necháme vcelku na ozdobu), nožem seškrábneme náplň a sušenky bez náplně vložíme do igelitového sáčku a rozdrtíme je pomocí válečku na těsto (drtit je můžeme i jinými způsoby, např. pomocí kuchyňských robotů atd.)

Do misek vložíme ledovou tříšť, kterou pokapeme slazeným kondenzovaným mlékem. Pak přidáme vanilkovou zmrzlinu, kterou ozdobíme čokoládovým toppingem a zasypeme sušenkovou drtí. Na sušenkovou drť dáme ještě kopeček zmrzliny a do něj zabodneme oreo sušenku na ozdobu.

Zdroj: koreaherald.com, eugeniekitchen.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.