Opičí bůh Hanuman – jeden z nejoblíbenějších hinduistických bohů

Kultura
Foto: bhmpics.com

Hanuman – jeden z nejpopulárnějších hinduistických bohů. Jeho chrámy patří k nejnavštěvovanějším veřejným chrámům v Indii. Pojďme si o něm povědět něco víc.

Už jste někdy slyšeli o Hanumanovi? Vy, kteří za sebou máte už nějaký ten indický film, jste se s tímto jménem pravděpodobně už někdy setkali. Vy, kterým to nic neříká, jste někdy možná viděli alespoň obrázek, sošku nebo jiné zpodobnění bůžka s hlavou opice. Pokud ani to ne, nevěšte hlavu, hned se vše dozvíte.
 
Hanuman je hinduistický bůh s opičí hlavou, dokonce jeden z nejpopulárnějších. Pomáhal lordu Rámovi v expedici proti zlu. Je uctíván jako symbol fyzické síly, vytrvalosti a oddanosti. V epické Rámájaně mu byla svěřena velká zodpovědnost. Měl najít Rámovu milovanou ženu Sítu, která byla unesena zlým Rávanem – démonským králem Lanky s deseti hlavami, které představují znalost šesti šaster a čtyř véd.

Foto: pixabay

Hinduisté věří v různá vtělení pána Višny. Jedno z nich je také Ráma, který byl stvořen ke zničení Rávana. Aby pomohl Rámovi, přikázal pán Brahma některým bohům a bohyním, aby se převtělili ve Vanary (nižší instinktivní lidská bytost) nebo opice. Indra, bůh války a počasí, byl reinkarnován v Baliho; Surya, bůh slunce, jako Sugriva; pán bohů, tara a Pavana, bůh větru, se zrodili jako Hanuman – nejmoudřejší, nejrychlejší a nejsilnější ze všech opic.

Zrození Hanumana

Příběh o zrození Hanumana se stal asi takto: Vrihaspati měl služku jménem Punjaksthala, která byla prokletá a podobala se opici. Prokletí mohlo být zrušeno pouze tehdy, porodí-li inkarnaci lorda Šivy. Znovuzrozená jako Anjana šla k Šivovi, který jí dal nakonec požehnání, jímž ji vyléčil z prokletí.
 
Když jednoho dne bůh ohně Agni dal králi Ayodhyi – Dasharathovi – misku posvátného dezertu, aby ji podělil mezi své ženy a ty mohly rodit božské děti, popadl kus pudingu orel a upustil ho následně tam, kde Anjana meditovala. Pavana, bůh větru, seslal kapku dezertu na její natažené ruce. Poté, co božský dezert snědla, porodila Hanumana, do kterého byl vtělen bůh Šiva, požehnaný Pavanem, jež se stal Hanumanovým otcem.

Oslavy na Hanumanovu počest

V úterý a někdy také v sobotu mnoho lidí oslavuje Hanumana a dává mu zvláštní nabídky. Pokud máte potíže, hinduisté věří, že zpíváním o Hunumanovi je zaženete. Lidé o něm tak zpívají různé písně, nebo jeho hymnu Hanuman Chalisa a hlásají „Bajrangbali Ki Jai“ (Sláva tvé síle blesku). Jednou za rok, v den úplňku hinduistického měsíce Chaitra (v dubnu), jakmile vychází slunce, lidé oslavují Hanumana a připomínají si jeho zrození. Hanumanovi chrámy patří k nejnavštěvovanějším veřejným chrámům v Indii.

Hanumanova síla

Postava Hanumana nás učí o neomezené moci, která se skrývá v každém z nás. On veškerou svou energii směřoval k uctívání lorda Rámy a díky své neochvějné oddanosti se naučil zbavit veškeré fyzické únavy. Hanumanovou jedinou touhou bylo pokračovat ve službách Rámovi.
 
Tento opičí bůh dokonale dokazuje oddanost „Dasyabhava“ – jednu z devíti typů oddanosti, která spojuje mistra a jeho služebníka. Jeho velikost spočívá v jeho úplném propojení s jeho pánem, který také tvoří základ jeho geniálních vlastností.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.