Pro děvčata z NMIXX se debut mění v noční můru aneb JYP čelí obvinění z plagiátorství

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/nmixx_official

Není to ani týden, co NMIXX vstoupily na scénu a už jsou horlivě probírány na sociálních sítích. K-Pop fanouškům je děvčat líto a po společnosti požadují omluvu.

Wonder Girls, TWICE, ITZY a nyní NMIXX (čte se N-Mix). Říkejte si o JYP Entertainment co chcete, ale tato společnost ví, jak produkovat ikonické dívčí skupiny. Pro ty, kteří nejsou v obraze, NMIXX původně působily pod jménem JYPn a fanoušky byly očekávány déle než rok. Společnost loni vydala Blind Package neboli limitovaný balíček, jež byl k prodeji dostupný pouze deset dní, a to od 16. do 25. července. I když obsah nebyl předem znám, balíček si pořídilo 61 667 fanoušků.

Skupinu už nějakou dobu provázely různé fámy, které tomu všemu přidaly pouze na záhadnosti a celý ten humbuk okolo umocnily. Samozřejmě rovněž pomohlo, že je skupina složena z členek, které už byly jako trainee dost populární.

Pravděpodobně nejpopulárnější před debutem byla Lily. Někteří ji považují za legendární trainee, která se poprvé objevila v K-Pop Star, spolupracovala se Stray Kids a roky trénovala pod JYP. Pak tady máme Haewon a Sullyoon, kterých si fanoušci všimli pro jejich talent. Jinni už má krapánek zkušeností s popularitou na sociálních sítích, kdy si díky tanečnímu coveru písně Press od Cardi B vysloužila přezdívku ‚dívka s růžovými kalhotami‘. BAE je známá svým úžasným zpěvem, zatímco Jiwoo a Kyujin, nejmladší ze skupiny, si získaly fanoušky svým vystupováním. Talent by tam byl a po řadě coverů a upoutávek se NMIXX konečně staly skutečností, protože tento týden oficiálně debutovaly se singl albem Ad Mare obsahujícím titulní skladbu O.O a b-side píseň TANK.

Titulní skladbu O.O bychom mohli rozdělit hned do několika částí. Nejprve tady máme pozvolné narůstání rytmu úderného popu s EDM v těsném závěsu, zčistajasna přechod do pop-rockové části a jako by toho nebylo málo, tak svým posledním refrénem děvčata odpálí posluchače zpátky do vod popu s EDM. Je to naprostá směska všeho, po Česku guláš.

Skladba jako taková je zajímavá, ale rozhodně vyžaduje několik opakovaných poslechnutí, aby ji posluchač vůbec porozuměl. Přinejmenším nepůsobí jako průměrná K-Popová píseň. Vzhledem k rázným přechodům a všemu tomu okolo nemusí být O.O šálkem čaje pro každého. Ale alespoň ukázala, že jsou MMIXX otevřené k experimentování.

V jistém slova smyslu by tento hudební kousek mohl připomínat I Got A Boy od Girl’s Generation nebo Next Level od aespa, což je první problém. Společnost čelí nařčení, že spustila falešnou mediální hru o jedinečném hudebním žánru, Mix Popu. Vzhledem k tomu, že Mix Pop je definován jako originální žánr, který spojuje písně různých žánrů a utváří tak jednu skladbu, uživatelé internetu tvrdí, že to není vůbec žádná novinka. Jedná se o žánr, který už dělaly aespa. To vysvětluje, proč ve spoustě komentářů pod videoklipem O.O stojí, že jim píseň připomíná SM hudbu a proč hit Next Level od aespa vstoupil do trendů poté, co O.O vyšla digitálně.

Společnost na tomto debutu rozhodně nešetřila. Po lednových Xdinary Heroes se jedná o druhý letošní debut pod touto společností. Dalo by se říci, že nová generace K-Pop skupin a kapel z JYP je před námi. S odkazem, který po sobě zanechaly TWICE a ITZY, mají NMIXX rozhodně na co navázat.

Jenže, ale opravdu obrovské jenže, debut NMIXX doprovází kontroverze nehorázných rozměrů, které jak se zdá, jen tak neutichnou. Už v den debutu začaly plnit titulní stránky novin, a to i těch korejských, články o plagiátorství. Videoklip k O.O se dostal pod palbu kritiky kvůli kopírování hudebních videí ATEEZ, konkrétně písní Illusion a Turbulence, a ‚vesmíru‘ skupiny. Aby toho nebylo málo, tak se dále ozývají fanoušci skupin LOONA, ENHYPEN a již zmiňovaných aespa. Můžeme říci, že za honbou za omluvou od JYP se spojily čtyři různé fandomy, které na sociálních sítích hlasitě vyjadřují svůj názor. Přidávají se k nim fandomy i jiných skupin. Není se ani čemu divit. V žaludku jim ještě leží lednový skandál s logem Xdinary Heroes, které se nápadně podobá tomu od MONSTA X.

Na sociálních sítích můžeme zahlédnout komentáře typu: „Je to více než jen pár scén, které připomínají ATEEZ videoklip. Když se navíc pozorně zaměříte na to, jak je album prezentováno, nejenom, že skupina zkopírovala koncept, ale také zkopírovala ATEEZ vesmír,“ nebo „Na K-Popové scéně to není běžný koncept a mnoho prvků, včetně pirátské image a prostředí, se překrývá.“

Je potřeba zmínit, že zatím v podstatě nikdo neutočí na samotné členky, ale pouze na společnost, která doposud na nic nereagovala.

Co se pod pojmem vesmír (universe) kromě K-Popové platformy označuje? Jedná se o souhrn hudebních rysů, stylů, kreativity a vizuální prezentace skupiny. A pro ATEEZ jsou příběhy s pirátskou tématikou centrem celého jejich vesmíru, a to už od debutu s Pirate King v roce 2018. Členové jsou popisováni jako pirátští korzáři s lodí, meči a mořskými příšerami. Pětidílná série Treasure vydávaná v rozmezí let 2018 až 2020 jasně ukázala, že se vše kolem ATEEZ točí okolo pirátů.

Studio DIGIPEDI, které stojí za hudebním videem k O.O, spolupracovalo s ATEEZ již dříve. To může do jisté míry vysvětlovat podobnost mezi videoklipy O.O a Illusion, nicméně druhou zmiňovanou píseň natočilo jiné studio.

Nejen videoklip k O.O čelí obvinění z plagiátorství, ale také úvodní video nazvané New Frontier: Declaration. Fanoušci obviňují společnost, že okopírovala Declaration z mini alba Treasure Ep: Map to Answer od ATEEZ z roku 2020. A navíc se toto úvodní video nápadně podobá videoklipu písně Why Not? od skupiny LOONA.

Zhruba uprostřed článku byla zmíněna i skupina ENHYPEN. Fanoušci této skupiny se nazývají ENGENE a mají rovněž své logo, ve kterém je zakotven symbol chromozomu. Logo od NMIXX se bohužel podobá tomu od ENGENE.
Jste už tím vším unaveni? Bohužel, nekončíme. ENGENE stejně jako ostatní, sdílejí na sociálních sítích útržky scén z hudebních videí ENHYPEN a úvodního videa NMIXX, které jsou v podstatě totožné. Dále je tu problém s názvem tohoto úvodního videa, protože Frontier je jiný výraz pro Border a právě pod ním vycházela první série alb od ENHYPEN (Border: Day One, Border: Carnival a Border: 儚い).

Bylo by bláhové tvrdit, že si společnost neuvědomuje, co provedla. Sice na sebe skupina přitáhla pozornost, ale za jakou cenu. Nyní, cokoliv děvčata udělají nebo zveřejní, bude čelit kontrole ze stran ostatních fandomů. A tohle, rozhodně jen tak neskončí. Už napořád budou NMIXX skupinou, která vykrádá nápady ostatních.

Je ovšem otázkou, jestli JYP nemyslelo pod Mix Popem to, že nápady bude ‚nalézat‘ u jiných umělců.

Co si o tom všem myslíte vy?

Zdroj: n.news.naver.com & kbizoom.com & nylonmanila.com & m.koreaherald.com & republicworld.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.