Recept: Připravme si spolu Thot Man Pla, thajské rybí koláčky

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia.org

Thajské rybí koláčky Thot Man Pla jsou pochoutkou, která je oblíbená nejen u místních obyvatel, ale i u turistů. Vy si je nyní můžete díky našemu receptu připravit sami.

Thot Man Pla nebo také Tod Mun Pla, Thot Mun Pla (ปลา ปลา) jsou v Thajsku populární a dají se levně koupit od pouličního prodejce, nicméně je nabízí i mnohé restaurace. Příprava není těžká a hustá směs se míchá spíš ručně než nějakým robotem. Thod Man Pla se obvykle podávají s omáčkou, která se skládá z nakrájené okurky, drcených arašídů, chilli papriček a octa. V Thajsku se používají obvykle bílé ryby zvané nožovci, ale vy můžete použít třeba tresku. 

Co budete potřebovat:
Na koláčky:

450 g tresky
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce červené kari pasty
trochu drcené limetkové kůry
1 lžíce čerstvého a nasekaného koriandru
1 vejce
1 lžička hnědého cukru
40 g nakrájených zelených fazolek
sůl
olej

Na okurkovou omáčku:
50 ml bílého vinného octa
100g práškového cukru
1 1/2 lžíce vody
2 lžičky thajské rybí omáčky
jemně nakrájená okurka
25g velmi jemně nakrájené mrkve
25g velmi jemně nasekané cibule
2 červené chilli papričky na tenké plátky

Postup:

Omáčka: Jemně zahřejte ocet, cukr a vodu na malé pánvi, dokud se cukr nerozpustí, vařte 1 minutu, pak dejte pánev stranou a čekejte až tekutina vychladne. Potom vmíchejte okurku, mrkev, cibuli, rybí omáčku a chilli papričky. Můžete přidat i drcené arašídy.

Rybí koláčky: Rybu rozmixujte nebo pomelte a smíchejte s rybí omáčkou, kari pastou, zelenými fazolkami, limetkovou kůrou, koriandrem, vejcem, cukrem a špetkou soli. Zpracujte na jemnou a hladkou pastu. Rozdělte směs na malé kuličky a z každé udělejte malou placku. Tyto placičky pak smažte na oleji dozlatova. Hotové podávejte s okurkovou omáčkou.

Zdroj: thaizer.com, 196flavors.com, promenadeplantings.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.