Číňané mají dost lockdownů! V zemi se protestuje nejvíce od roku 1989

Karolina Marková
Ostatní
ilustrační foto, Jida Li/unsplash

Čína se potýká se zatím nejsilnější vlnou koronaviru. Stále se přitom snaží udržet politiku nulové tolerance. Mnoha Číňanům už ale došla s tvrdými lockdowny trpělivost a vyšli protestovat do ulic. Volají přitom i po odvolání vlády a prezidenta Si Ťin-pchinga.

Čína zažívá největší protesty od roku 1989. Mnoha lidem již totiž došla trpělivost s tvrdými lockdowny, které se po Číně s další vlnou koronavirové nákazy ve velkém rozběhly. Ta je zatím nejsilnější od začátku pandemie. Vláda razící politiku nulové tolerance, proto uzavírá celá města nebo jejich části a miliony lidí končí v přísných karanténách. Číňané ve velkých městech po celé zemi se ale tentokrát rozhodli vyjít do ulic a vyjádřit nesouhlas s vládou a jejími restrikcemi.

Protestuje se ve městech jako Peking, Šanghaj, Čcheng-tu, Kanton, Si’an ale i třeba Wuchan, který se stal známým právě jako místo, kde poprvé propukla nákaza. Lidé vyšli do ulic i v Hongkongu, kde byly demonstrace v minulých letech tvrdě potlačeny. Protesty jsou namířené proti čínské vládě ale i samotnému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, lidé volají po jejich odstoupení. Takovéto projevy jsou v komunistické zemi, která vynucuje cenzuru a potírá odpor proti režimu velmi nezvyklé. Symbolem protestů se staly bílé papíry, které symbolizují právě cenzuru. V některých městech dochází i k nepokojům. Čínská média však o protestech mlčí.

Demonstrace rozdmýchala tragédie, která se stala 24. listopadu ve městě Urumči na západě země. Při požáru budovy zde zahynulo deset lidí a devět dalších bylo zraněno, jelikož jim prý bylo kvůli karanténě zakázáno opustit budovu. Přísné podmínky rovněž zkomplikovaly práci hasičů. Čínská vláda však celou událost popřela. Demonstrace v Urumči se rozjely hned další den.

protesty proti politice nulové tolerance a vládním představitelům se konají po celé zemi

Nespokojenost s tím, jak se čínská vláda vypořádává s koronavirem a tvrdými lockdowny už bobtnala dlouho. V říjnu začaly „záchodové protesty“, kdy se na veřejných toaletách v různých městech začaly objevovat hesla proti politice nulové tolerance. Menší demonstrace už pak přišly na začátku listopadu.

Čína razí politiku nulové tolerance již tři roky. Zatímco ve velké části světa se již od tvrdých opatření proti šíření koronaviru upustilo a země se učí s novým virem žít, v Číně se dál zavírají města kvůli jednotkám případů a jejich obyvatelé jsou důkladně testováni. Lidé mají přitom často zakázáno opouštět své domovy kromě času, kdy se mají dostavit na test. Mnoho z nich doma hladoví, jelikož dodávky jídla příliš nefungují nebo je ho málo. Nehledě na to, že rozsáhlé lockdowny ochromují tamní ekonomiku.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.