CEO pod nátlakem fanoušků a médií rezignovala. Dočkají se členové OMEGA X lepší budoucnosti?

Michaela Pašková
Hudba
FOTO: twitter.com/omegax_official

Není to ani měsíc, co sociálními sítěmi kolovala videa, ve kterých šlo vidět, jak CEO společnosti bije a nadává členům skupiny. Nyní se společně podíváme na to, co se od té doby událo.

V druhé polovině minulého měsíce se jedna fanynka skupiny na sociální síti Twitter podělila o něco, čeho byla údajně svědkem v Los Angeles. Uvedla, že fanoušci čekali venku, když viděli, jak nějaká žena bila členy. Tato fanynka rovněž zveřejnila zvukový záznam, který si rychle získal pozornost všech. Na sociálních sítích se začali ozývat další lidé, jež tvrdili, že byli svědkem násilného chování této ženy.

Společnost SPIRE Entertainment byla nucena rychle zveřejnit oficiální prohlášení. „V té době, po skončení turné, členové OMEGA X a společnost hovořili o tom, jak tvrdě do té doby pracovali, respektive plánovali budoucnost. Při tom si navzájem vyříkávali své stížnosti, a protože se kvůli emocím rozčilovali, začali zvyšovat hlas. Rozhovor pokračoval i po jídle, ale díky pokračující diskusi si členové a společnost aktuálně vyřešili všechna svá nedorozumění a vše ukončili s tím, že se chtějí posunout kupředu a zároveň být k sobě ohleduplní.“

Stanice SBS News neváhala, začala pátrat po pravdě a ženě dala přezdívku ‘Kang’, jelikož v té době ještě nebylo potvrzeno, že se opravdu jednalo o generální ředitelku společnosti.

Za účelem poskytnutí telefonického prohlášení stanice kontaktovala Kang, která obvinění z napadení a verbálního urážení popřela. „Nikdy jsem na členy nekřičela a ani je nenapadla. Jaehan a já jsme se zhroutili. Byla jsem opravdu smutná, takže jsem se zeptala ‘Chránili jste mě? Chránili jste mě, když jsem to měla těžké?’“

Ve stejné zprávě však stanice zveřejnila i videozáznam incidentu z Los Angeles, čímž jen potvrdila skutečnost, že generální ředitelka lže.

V důsledku rostoucí kontroverze společnost zrušila rezervaci zpátečních letů do Koreje. Zajímavé ovšem je, že zaměstnanci společnosti, kteří se na turné různými způsoby podíleli, tímto letem odletěli. Společnost k tomu uvedla: „O zrušení rezervace jsme diskutovali tři dny, protože by členové mohli být na palubě s fanoušky. Není pravdou, že jsme je nechali ve Spojených státech.“

Jedenáct členů a jejich manažer se dostali zpátky do Koreje tak, že si letenky zaplatili jednak z vlastní kapsy, a také požádali rodiny a přátelé.

Společnost se snažila celou záležitost zachránit tvrzením, že zvukový záznam a video zveřejnila anti-fanynka, proti které hodlá podniknout právní kroky. Navíc na letišti na členy a manažera čekal manžel generální ředitelky. Ukázalo se, že SPIRE Entertainment je rodinnou firmou, kdy manžel je předsedou společnosti.

Dne 6. listopadu členové konečně prolomili mlčení a vyjádřili se k celé situaci. Založili profil na Instagramu, který není žádným způsoben napojen na společnost, a s prvním příspěvkem zveřejnili i prohlášení.

Skupina je stále projektová, i když v minulosti společnost prohlašovala, že docílí toho, aby se z ní stala trvalá. Složena je z idolů, kteří působili v různých, dnes již rozpadlých, skupinách. Pouze LIMITLESS a SNUPER nejsou oficiálně rozpadlé, ale jen neaktivní.

Abyste celý incident lépe pochopili, doporučuji vám přečíst předešlý souhrn událostí.

Ve svém prohlášení členové odhalili důvod, proč se doposud nevyjádřili. Uvedli, že musí být opatrní, protože pod nátlakem podepsali dohodu, podle níž by museli nést občanskoprávní a trestněprávní odpovědnost, pokud by na sociálních sítích publikovali příspěvky bez souhlasu společnosti.

Celé prohlášení členů OMEGA X zní:

„Ahoj,

vytvořili jsme tento malý prostor pro komunikaci, protože jsme chtěli poděkovat fanouškům, kteří nás mají rádi a lidem, jež nám fandí. Zároveň jsme vás chtěli informovat o aktuální situaci vlastními ústy, jakožto účastníci tohoto incidentu.

Pod nátlakem SPIRE Entertainment jsme my – členové OMEGA X – již dříve podepsali dohodu, že ‚pokud budeme nahrávat příspěvky na sociální sítě bez konzultace se společností, budeme muset nést občanskoprávní i trestněprávní odpovědnost.‘ Proto vás žádáme o pochopení s ohledem na skutečnost, že i když jsme chtěli s vámi co nejdříve komunikovat, museli jsme být opatrní, dokud jsme si nevyjasnili náš postoj ke společnosti.

Přestože po zahájení našich společných skupinových aktivit nastaly šťastné časy, museli jsme si projít také bolestnými chvílemi. Když se navíc o našem utrpení dozvěděl celý svět, obávali jsme se, že vše, čeho jsme dosáhli, se vypaří a vyletí do povětří. Nyní jsme se však rozhodli hodit naše obavy za hlavu a společně sebrat odvahu.

Naše skupina byla druhou příležitostí pro jedenáct členů, kteří se sešli poté, co povstali z těžkých časů zoufalství a odmítli se vzdát svých snů.

Jediné, co nám dodalo sílu nevzdat se svých snů a přijmout novou výzvu, byli fanoušci, kteří na nás čekali, věřili nám a povzbuzovali nás. Díky nim jsme byli schopni přečkat poslední dva roky. Byly dny, kdy se nám od naší společnosti dostávalo tak neoprávněného zacházení, že se nám chtělo brečet. Jediným zdrojem síly, který nám to umožnil všechno snášet, bylo vzpomínání na povzbuzování našich fanoušků a neustálé čtení jejich vzkazů podpory, když jsme se snažili usnout.

Stejně jako doposud máme v plánu až do samého konce pokračovat v honbě za svými sny. Opět se před vás postavíme s dobrou hudbou a vystoupeními. Našich jedenáct členů, kteří mají všichni stejný cíl, a vy, naši fanoušci, jež sdílíte náš sen, jste pro nás tím nejcennějším na světě a už nikdy o vás nechceme přijít.

Protože se o nás mnoho lidí obávalo a čekalo na nás, omlouváme se za pozdní vyjádření. Děkujeme, že jste si přečetli naše upřímné pocity až do samého konce, které jsme se s odvahou rozhodli sdílet.

Děkujeme.

S pozdravem OX (OMEGA X).“

Kauza měla samozřejmě také vliv na premiéru BL seriálu A Shoulder to Cry On, ve kterém se Jaehan a Yechan ujali hlavních rolí. Produkční tým seriálu zveřejnil prohlášení, ve kterém uvedl, že nedávná situace ovlivnila plánovaný harmonogram vysílání. Premiéra prvního dílu byla stanovena na tento měsíc, listopad, a bohužel k ní zatím nedojde.

Produkční tým doufá, že dojde k hladkému vyřešení situace mezi členy skupiny a společností. Dále pochválil Jaehana i Yechana, kteří do projektu vložili všechno, a vyzval k lepšímu zacházení s oběma herci i se všemi členy OMEGA X.

Závěrem produkční tým dodal, že se bude snažit co nejlépe projednat záležitost s domácími i zahraničními streamovacími platformami, aby mohl seriál pokračovat v produkci a už se v souvislosti s incidentem nevyskytl žádný problém.

Společnost SPIRE Entertainment byla nucena znovu jednat vydáním dalšího oficiálního prohlášení.

„Dobrý den, tady je SPIRE Entertainment,

v první řadě skláníme hlavu a hluboce se omlouváme členům, jejich rodičům a fanouškům, kterým na OMEGA X záleží a museli být tímto incidentem zraněni.

Kromě této nešťastné události se upřímně omlouváme za to, že jsme vás zklamali vhledem k naší nedostatečné dosavadní reakci.

Plně přijímáme veškerou odpovědnost za tuto situaci.

Generální ředitelka, která nešťastnou událost během turné způsobila, dobrovolně rezignovala.

Aby k tomu v budoucnu už nedocházelo, uděláme vše pro to, abychom vyřešili problémy, na které jste poukázali.

Kromě toho uděláme vše pro to, aby se členové OMEGA X s podobným nešťastným incidentem už nesetkali. Budeme pokračovat v komunikaci se členy tak, jak jen je v našich silách, aby se mohli soustředit na své umělecké aktivity v lepším prostředí.

Děkujeme.“

Krátce po prohlášení se zpráva o rezignaci generální ředitelky stala velmi probíraným tématem na korejské síti Instiz. Netizens poukazují na to, že společnost SPIRE Entertainment vedou manželé, takže i když si Kang rezignovala, stále může do všeho zasahovat. V podstatě tento krok učinila, aby tím umlčela média a fanoušky.

Zdroj: Soompi, Allkpop, SBS NEWS

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.