Cestování a krásy přírody: Zahrada důstojnosti v Jižní Koreji a bambusová kolonie

Eva Lenská
Cestování
Foto: wikipedia.org

Kde se nachází místo, kterému se přezdívá „zahrada důstojnosti“? Víte, že je tam i bambusová kolonie? Jestli rádi cestujete a obdivujete krásy přírody, máme pro vás jeden tip.

Zahrada Soswaewon se nachází v Damyangu v provincii Jižní Jeolla. Návštěvník může být upoután i kolonií bambusů, které symbolizují hrdost „seonbi“, vznešených učenců žijících za doby Joseon (1392-1910).

Jak tak štíhlé bambusové stromy stojí vzpřímeně a sahají přímo k obloze, připomínají symbol důstojnosti a principy dávných učenců. Zahrada, která byla postavena v 16. století Yang San-boem, fungovala jako místo, kde mezi sebou diskutovali velcí učenci o politice, umění a vědeckých objevech.

Foto: wikimedia.org

Yang vybudoval toto místo poté, co zanechal svých světských ambicí. To bylo v době, kdy byl jeho učitel Jo Kwang-jo vyhoštěn, neboť byl zapleten do politického skandálu, který měl za následek pád mnoha učenců. Název zahrady symbolizuje Yangovy ideály, protože „soswae“ znamená „čisté a očištěné“.

Zhruba o kilometr dál stojí pavilon Sigyeongjeong, postavený dalším učencem z 16. století Kim Seong-wonem pro jeho učitele a tchána Im Eog-ryeonga. Tato oblast byla v roce 2009 oficiálně vyhlášena památkovou rezervací a je velmi chválena pro svou krásu a jedinečnost.

Foto: wikimedia.org

Pavilon svou krásou a vznešeností dokonce inspiroval několik renomovaných joseonských básníků. Například báseň Seongsan Byeolgok od jednoho z nejznámějších Imových žáků, Jeong Chula, která chválí Kim Seong-wona a také mluví o krásné měnící se scenérii kolem Sigyeongjeongu. Im a jeho tři žáci – Kim, Jeong a Go Kyung-myeong – napsali o Sigyeongjeongu dvacetiveršovou báseň, která popisuje 20 krásných míst nalezených v oblasti Seongsan v Damyangu.

Toto místo je skutečně překrásné a hodné svého názvu. Navštívili byste ho?

Zdroj: koreaherald.com/Yoon Min Sik

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.