Ovlivňují Vietnamce pověry? Jak moc se jimi řídí například při výběru manželského partnera?

Cestování
foto: Shutterstock

Jaké v každé zemi, tak i ve Vietnamu koluje mezi jeho obyvatelstvem mnoho pověr. Jak moc se jimi Vietnamci řídí a jak ovlivňují jejich životy?

Jaký je nejlepší způsob, jak udržet dítě zdravé? Vietnamský dědeček věří, že kouzlo určitého náhrdelníku odhání zlé duchy, a proto, když ho svému vnukovi dá, bude chlapce tento náhrdelník chránit.
 
Zaměstnanci nemohou jít třetí den lunárního měsíce do práce, protože se domnívají, že jim toto datum přináší smůlu. Když se studentům v noci zdá o ohni, snaží si půjčit peníze na nákup losů.
 
To jsou jen některé z pověr, které v této zemi putují mezi lidmi. Ve Vietnamu je to součástí tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Vietnamci se často spoléhají na své předsudky, emoce a slovy svých předků řídí svůj každodenní život. Obzvláště pak ti, kteří žijí na odlehlejších místech. Často nemají dostatečné znalosti a důvěru ve vědecké metody.

Foto: Pixabay

Například v době, kdy má chlapec dostatečně vysoký věk na to, aby se oženil, nemusí mu být povoleno oženit se s dívkou, kterou miluje, protože se narodila ve špatném roce. Ve dvanáctiletém cyklu lunárního kalendáře, který se běžně používá po celé východní Asii, je mnoho roků považováno za neslučitelné. Některé roky mají podle pověr přinášet smůlu, pokud jsou nesprávně sloučeny s jinými roky. Například muž narozený v roce Tygra, si nemůže vzít svou milou, pokud se narodila v roce Koně. Tedy za předpokladu, že nechce přerušit rodinné vazby s rodiči a staršími příbuznými. Takové manželství by přineslo smůlu.

Další pověrou je houkání sovy. Pokud slyšíme houkat sovu, je to znamení smrti či nemoci. Podle staré tradice musí být v takovém případě sovy vyhnány a ti, kteří slyšeli jejich houkání, by si měli dát pozor na svou osobní bezpečnost.

Foto: wikimedia. org

Mnoho věštců a astrologů je za existenci vietnamských pověr rádo, protože si tak od svých klientů přicházejí na velké jmění. Dokonce i chudí si občas ušetří peníze na návštěvy známých jasnovidců.

V historii byla tato víra v různé pověry už několikrát zneužita. Například za dob známých generálů Le Loie a Nguyen Traie, kteří vedli válku proti čínským útočníkům. Nguyen Trai se rozhodl využít pověr ve svůj prospěch a napsal tukem na velké listy lesních stromů frázi „Le Loi vi Quan, Nguyen Trai vi Than“. Mravenci pak listy vyžrali v místech, kde byla potřena tukem a objevilo se jasně viditelné proroctví. Lidé žijící v okolí si toho všimli a interpretovali to jako „boží poselství“. Válka nakonec vedla k porážce Číňanů a na trůn byl dosazen císař Le Loi.
 
Někteří vietnamští sociální reformátoři se domnívají, že pověra je v této zemi problémem, který je třeba vymýtit, aby se Vietnam mohl stát progresivním moderním národem. Jeden z absolventů zahraniční západní univerzity dokonce navrhl právní předpisy, které by ve Vietnamu pověry zakazovaly.

Zdroj: vietspring.org, asian-recipe.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.